Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της περιήγησής σας στο orthodoxes-eikones.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να δείτε τους Όρους Χρήσεως.

Άγιος Πορφύριος ο από μίμων

Άγιος Πορφύριος ο από μίμων

► Εικόνα του Αγίου Πορφυρίου, ξύλινη.  Χειροποίητη ξύλινη εικόνα, ειδικής επεξεργασίας  σε σκληρό MDF με ανεξίτηλα χρώματα σε λεπτό καμβά. 

► Πάχος ξύλου 1.60cm.

► Επιλέγοντας τη διάσταση της εικόνας [δεξιά] εμφανίζεται και η αντίστοιχη τιμή.

► Για ποσοτικές παραγγελίες, επικοινωνήστε μαζί μας. Ειδικές τιμές για γάμους και βαπτίσεις.

Η παράδοση των προϊόντων πραγματοποιείται εντός 3 εργάσιμων ημερών, ανάλογα με την ποσότητα.

► Τιμές κατόπιν συνεννόησης για αγορές εικόνων άνω των 10 τεμαχίων.


Άγιος Πορφύριος, ο προστάτης των ηθοποιών.

Ο άγιος Πορφύριος έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.). Καταγόταν από την Έφεσο της Μικράς Ασίας και από μικρή ηλικία είχε ανατραφεί μαζί με τους μίμους στα θέατρα.

Κάποτε που ο Πορφύριος εμφανιζόταν στο θέατρο της Εφέσου, έτυχε να παρακολουθήσει τις παραστάσεις του ο κόμης της Καισαρείας της Καππαδοκίας Αλέξανδρος και, επειδή θαύμασε τις υποκριτικές του ικανότητες, τον πήρε μαζί του στην Καισάρεια για να δώσει και εκεί παραστά­σεις και να ψυχαγωγήσει το λαό. Μόλις έφτασαν στην Καισάρεια, ο Πορφύριος άρχισε τις παραστάσεις τους στο θέατρο. Σε μια δε από τις παραστάσεις του αυτές εμφανί­στηκε να βαπτίζεται, ακριβώς κατά τον τύπο της Εκκλη­σίας, από έναν άλλο μίμο, ο οποίος υποκρινόταν τον επί­σκοπο, εμπαίζοντας έτσι και γελοιοποιώντας τα άγια Μυ­στήρια της Εκκλησίας μας.

Όταν όμως τελείωσε το θεατρικό εκείνο βάπτισμα και ο μίμος Πορφύριος φόρεσε, κατά τη συνήθεια, τον λευκό χιτώνα, τον επισκίασε αληθώς η χάρη του Τριαδικού Θεού. Και τούτο διαπιστώθηκε από το γεγονός ότι εμφανί­στηκαν άγιοι άγγελοι, οι οποίοι προπορεύονταν κρατώντας λαμπάδες και ψάλλοντας το «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…». Έτσι λοιπόν ο Πορφύριος δέχτηκε τέλειο το Χριστιανισμό, οι δε άγιοι άγγελοι τον δίδαξαν να προσεύ­χεται κατ’ ανατολάς και να σχηματίζει στο μέτωπο και σε όλο του το σώμα το σημείο του Σταυρού.

Εξαιτίας τού θαύματος αυτού, πολλοί από τους θεα­τές πίστευσαν στο Χριστό· με τη χάρη δε του Θεού βαπτισθέντες θαυματουργικά διά θείας νεφέλης, προσήλθαν στην καθολική Εκκλησία. Αλλά, παρά τα θαυμαστά αυτά γεγονότα, ο κόμης Αλέξανδρος κάλεσε τον Πορφύριο και τον πρόσταξε να αρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος όμως δεν υπάκουσε στην προσταγή και έμεινε ακλόνητος στην πίστη του. Τότε ο Αλέξανδρος τον αποκεφάλισε με ξίφος.

Έτσι λοιπόν ο άγιος Πορφύριος, ο από μίμων, ετελειώθη και κοσμήθηκε από τον Κύριο με τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

Ο άγιος μάρτυς Πορφύριος είναι ο αρχαιότερος γνωστός μίμος που έγινε χριστιανός με θαυμαστό τρόπο (272 μ.Χ.). Άλλοι γνωστοί μάρτυρες «από μίμων» είναι οι ακόλουθοι: Γελάσιος ο Ηλιοπολίτης (297 μ.Χ.), Αρδαλίων ο μίμος (298 μ.Χ.), Φιλήμων ο Αιγύπτιος, Πορφύριος «ο από μίμων» (362 μ.Χ.) και η «εκ μιμάδων» Πελαγία – Μαργαριτώ από την Αντιόχεια (5ος αι. μ.Χ.). Το θέμα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι κοινό: Χρήση (κατάχρηση στην πραγματικότητα) της Τέχνης, που στρατεύεται για την διακωμώδηση και γελοιοποίηση της χριστιανικής πίστεως, ύστερα από εντολή των ειδωλολατρών αρχόντων· θαυμα­στή μεταστροφή των «μίμων» και ηρωική ομολογία περί προσχωρήσεώς τους στην πίστη του Χριστού. Έτσι η σκηνή μεταβαλλό­ταν σε βήμα χριστιανικής μαρτυρίας και χώρο μαρτυρίου.

Η ημέρα της εορτής του είναι η 4η Νοεμβρίου.

► Κατασκευάζουμε εικόνες σε οποιαδήποτε διάσταση

► Εικόνες με χρυσό σε 2.000 θέματα

► Μπορείτε να μας ζητήσετε όποιο Άγιο ή Παράσταση θέλετε

►Οι εικόνες είναι κατάλληλες και για προσκυνητάρι

►Οι εικόνες συνοδεύονται από εγγύηση ποιότητος

► Για παραγγελίες εικόνων σε διαστάσεις διαφορετικές από τις προτεινόμενες, μεγαλύτερες των 30εκ. × 40εκ. παρακαλείσθε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Η παράδοση είναι δωρεάν για αγορές από 120€. 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

Για τηλεφωνικές παραγγελίες:  210 4008627 › 6942 57 7771

[ Δευτέρα - Παρασκευή › 08:00 - 21:00 | Σάββατο › 10:00 - 15:00 ]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Όλα μας τα προϊόντα είναι ελληνικής κατασκευής και παραγωγής.  Made in Greece.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να πραγματοποιείτε πληρωμή με:
✔Χρεωστική ή Πιστωτική Κάρτα ✔Paypal ✔Τραπεζική κατάθεση ✔Αντικαταβολή.
Κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες →

  • Κωδικός Προϊόντος: 03548
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 3,30€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 2,66€

Διαθέσιμες Επιλογές

Ετικέτες: Πορφύριος ο από μίμων, προστάτης των ηθοποιών