Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της περιήγησής σας στο orthodoxes-eikones.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να δείτε τους Όρους Χρήσεως.

Παναγία Επτάσπαθη

Posted by anaptixi 06/01/2020 0 Comment(s)

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Πραΰνουσας ή Απαλύνουσας τας κακάς [σκληράς] Καρδίας» ή «προφητείας του Δικαίου Συμεών» συμβολίζει την εκπλήρωση της προφητείας του Δίκαιου Γέροντα Συμεών: Ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία, όπως αν αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί.
Απεικονίζει την Μητέρα του Θεού με τα επτά σπαθιά, ή θλίψεις, με τρεις λόγχες ή σπαθιά στον δεξιό ώμο και τρεις στον αριστερό και ένα σπαθί να τρυπάει την καρδιά της από κάτω. Στην Αγία Γραφή, ο αριθμός επτά, συνήθως δηλώνει την πληρότητα και την αφθονία. Σε αυτήν την περίπτωση όμως έχουμε την πληρότητα των απέραντων θλίψεων, του πόνου της καρδιάς, που ένιωσε η Θεοτόκος στην διάρκεια της επιγείου ζωής της.
Η θλίψη της ψυχής της ήταν τόσο μεγάλη ώστε όλα τα βάσανά μας να φαίνονται ασήμαντα ή μικρά σε σύγκριση με τα βάσανά της. Γι’ αυτό η Παναγία είναι έτοιμη βοηθός και παρηγοριά στις θλίψεις μας.  Μια παράδοση αναφέρει ότι «αυτή η Εικόνα προστατεύει το σπίτι από αρνητικές δαιμονικές ενέργειες και κυρίως από τον φθόνο», και γι’αυτό συνήθως την τοποθετούν στην πόρτα. Έχει την χάρη να προστατεύει όποιον την επικαλείται και να σταματάει κάθε κακό που τον απειλεί.

Η ημέρα της εορτής της είναι η 2η Φεβρουαρίου και η Κυριακή των Αγίων Πάντων.